Welkom

Beste Lezer,

Al enige tijd filosofeer ik over zingen. Dat was in eerste instantie voor de Nieuwsbrief van het Roois Gemengd Koor waar ik al lang bij zing.

Ik dacht over dat onderwerp wel wat te vinden in de filosofische literatuur, met name bij fenomenologen, maar dat viel tegen. Over taal is er al veel geschreven door filosofen, ook over muziek is wel gefilosofeerd, vooral over het effect daarvan op luisteraars, maar over het feit dat mensen zingen is nauwelijks iets te vinden. Daarom besloot ik zelf maar te gaan zoeken, denken en schrijven.

Dat heeft geresulteerd in een aanzienlijk aantal stukjes voor de Nieuwsbrief van het koor. Hoewel het denkproces nog niet af is naar mijn gevoel, wilde ik mijn ideeën toch beschikbaar stellen voor een groter publiek. Een boek zit er voorlopig niet in. Het Nederlandstalig publiek is daarvoor te klein en een subsidieaanvraag werd afgewezen. Daarom deze blog.

Ik zal de stukjes die ik schreef in een herziene versie hierop publiceren. Ik hoop dat mensen die op één of andere manier bezig zijn met zingen er wat aan hebben. Ook hoop ik dat mijn gedachten aangevuld worden door lezers vanuit hun eigen deskundigheid. Ik ben geen musicoloog en kwam bij het schrijven ook de grenzen van mijn deskundigheid tegen. Anderen kunnen het denkproces verder helpen, zodat dit een onderneming wordt van meer mensen. Misschien leidt dit ook tot een echte samenwerking.
Als je wil reageren of een stuk wil toevoegen, klik dan op ´reacties´na één van de stukken.

Denk eraan dat deze teksten beschermd zijn door het auteursrecht. Gelieve alleen teksten over te nemen na mijn toestemming. Neem daarvoor met mij contact op.


Als toetje neem ik regelmatig gedichten op bij de afleveringen. Als er geen naam bij staat is het van mezelf.

Op de blog staan de bijdragen in omgekeerde volgorde. In het archief heb je een overzicht in de logische volgorde als je ook de voorgaande maanden opent.


zaterdag 28 april 2012

De dingen zingen

In afwachting dat de filosofische gedachten weer gaan stromen, een lievelingsgedicht.

De kern van alle dingen
is stil en eindeloos.
Alleen de dingen zingen.
Ons lied is kort en broos.

En donker zingt mijn bloed,
van heimwee zwaar doorwogen.
Ik zeil langs regenbogen
Gods stilte tegemoet.

Felix Timmermans, Adagio, 1945-46

1 opmerking:

jos.stroobants@kuleuven.be zei

Dag Meneer De Schepper (wat een mooie, uitdagende naam!)

Ik verdwaalde toevallig op je site, en als muziek-besmette (en zeer actief in de koorwereld)zet ik hieronder - in voorzichtige bescheidenheid - een kort gedicht van mij dat reeds uit 1996 dateert, en dat een zingende vriendin becommentarieerde met de mededeling dat het iets vertelde over haar eigen zang-ervaring. Groetje!

MUZIEK
drie kwatrijnen

Muziek. Een wolk van klanken. En niets méér.
Geen troost, geen uitzicht, redding. Zelfs geen hopen
laat zij toe. Zij is. Geen enkel zeer
verzacht in haar. Zij zingt. En houdt mij open.

***

Muziek. Voor even. En de wereld ligt
onaangetast. Maar wat verdwenen is
vermomt zich als herinnering. Gezicht
van licht en klank. Wij leven van gemis.

***

Muziek. Omdat het moet. Herhaalde vlucht
die altijd weer mislukt. En de meander
van mijn denken ondertussen. Lucht
van vroeger. Ik hervind mij. Ik verander.

jos stroobants
18 december 1996